שולים מוקשים בראיון עבודה

שולים מוקשים בראיון עבודה

לאחר האקזיט המטורף עליו סיפרתי בבלוג הקודם התרחש – חלק גדול מהעיסוק שלי בחודשים האחרונים עבר לגיוס אנשים חדשים לצוות. כך יצא שביליתי זמן רב על כיסא המראיין וחוויתי על בשרי את הביטוי דברים שרואים משם וכו׳. בפוסט זה אנסה לתת מעט עצות למרואיינים בתקווה שאמצא משהו לחדש בנושא. 

מוקש מספר 1 – הרבה באזוורד בלי עומק

ציינת בקורות החיים שלך שאתה מכיר PostgreSQL וMongoDB או שיש לך נסיון בdocker וserverless בגלל שלפני שלוש שנים בחברה הקודמת הרמת פעם שרת שעבד Out-of-the-box עם הטכנולוגיה הזאת? צפה לשאלות עומק בנושא כמו מה ההבדלים בין הטכנולוגיות, ומתי היית בוחר להשתמש בכל אחד מהם. הפליא אותי הכמות של הפעמים בהם מועמדים לא הצליחו להסביר דברים בסיסיים על טכנולוגיות שהם ציינו בקורות חיים שלהם.

באופן שאני רואה את זה עבור כל טכנולוגיה שאתה מציין בקורות החיים שלך אתה אמור להיות מסוגל להרצות עליה בשלוף 2-3 דקות להסביר איזה בעייה היא באה לפתור, כיצד היא עושה את זה ומה היתרונות והחסרונות שלה.

מוקש מספר 2 – בעייה אלגוריתמית פשוטה

הרבה פעמים כדי לשבור את הקרח הראיון מתחיל בשאלה אלגוריתמית פשוטה – בעייה קטנה שצריך למצוא עבורה פתרון יעיל. כאשר שואלים אותך חידה כזאת כזה אני מציע בשלב הראשון לכתוב על דף את השאלה, לשאול 2-3 שאלות הבהרה כדי לוודא שהבנת נכון את הדרישות ואז לקחת כ5 דקות לחשוב על השאלה. אין מה למהר ולהציג פתרון לא יעיל בעליל שעובד, הרי המטרה בשאלה זה להגיע לפתרון יעיל כמה שאפשר (לרוב זה יהיה סיבוכיות לינארית או בריבוע) ורק במידה ולא הצלחת להגיע לשום דבר אז לציין שמצאת פתרון לא יעיל בעליל ולשתף את המראיין בפתרון.

מוקש מספר 3 – הידידותי מדי

אנשים אוהבים לעבוד עם אנשים שנעים להם איתם וחברות אוהבות לדבר על התרבות הארגונית המופלאה שיש אצלם. בעולם היום ראיונות העבודה בודקים את הsoft-skills שלכם לא פחות מאשר את הכישורים הטכניים שלכם. לכן גם אם אתה הטיפוס הכי חברתי בעולם שכולם קוראים לו אחי אחריי 10 דקות שהם מכירים אותו, עדיין ראיון עבודה זה המקום בו אמורים להיות רשמיים ונסיון להיות ידידותי מדי יוצר רושם של אינטימיות מזויפת שאינה תואמת לסיטואציה, יהיה הרבה זמן להסתחבק ול״שבירת דיסטנס״ אחריי שתתקבל לעבודה.

זה המקום לציין שכמובן לא כדאי לקלל בראיון (גם לא משהו עדין כמו: ״העבודה שם הייתה ממש משביזה – אתה יודע לכתוב סקריפטים של bash זה ממש חרא״)  – בסוף אם אתה מרשה לעצמך לדבר ככה בראיון מי יודע איך תדבר כאשר תיהיה חבר צוות.

מוקש מספר 4 – הלא מתעניין

אחד מראיונות העבודה הכי טובים שהיו לי (בכסא המרואיין) היה ראיון של 40 דקות מתוכו גרמתי למראיין לדבר כמעט 30 דקות על המוצר שהוא מפתח. אחריי שהוא סיפר לי על המוצר שאלתי אותו שאלות עומק שגרמו לו להמשיך לספר עליו, לאחר מכן שאלתי אותו שאלות על האתגרים שהם מתמודדים איתם עכשיו במוצר – ובאופן כללי הראתי לו את האופן שבו אני חושב על בעיות ואתגרים בשיחה חופשית על המוצר שלהם. 

כל צוות מעוניין שהצטרפו אליו אנשים שהמוצר מעניין אותם ולא רק התפקיד והטכנולוגיות בהם הם משתמשים לכן חשוב לעשות תחקיר קטן על החברה ולשאול כמה שאלות על המוצר – לא תמיד יענו לך אבל חשוב מאוד להראות התעניינות.

מוקש מספר 5 – יותר מדי עבודות

עבדת במקום עבודה שישה חודשים בלבד? אם זה לא מקום העבודה הראשון שלך אין סיבה לציין את זה בקורות החיים, זה סתם מזמין שאלות שלרוב לא יהיה עליהם תשובה טובה (אלא אם כן זה חברה שנסגרה…). אותו הכלל תקף אם עבדת בחמש עבודות בששת השנים האחרונות, לא משנה אם מדובר בחברות הכי חמות עדיין עדיף להנדס את קורות החיים כך שיכילו פחות חברות אבל שיראה שהחזקת מעמד יותר זמן. אף חברה לא מצפה ממך לעבוד אצלה עשרים שנה כמו בדורות הקודמים אבל כן מצפים לראות מועמד שמצליח להחזיק לפחות שלוש שנים באותה חברה.

עד כאן להפעם – יש לכם ראיונות למוקשים נוספים? מוזמנים לכתוב לי בפרטי או בתגובות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*